Ljubitelji noćnog neba danas moraju bježati od gradova, prometica, ...kako bi mogi  promatrati noćno nebo. Prekomjerna i nepravilno postavljenja javna rasvjeta "zagađuje" noćno nebo i onemogućuje uživanje u ljepotama noćnog neba. Takvo svjetlosno zagađenje ne smeta samo astronomima nego utječe i na biljni i životnjski svijet koji se mora prilagođavati novim svjetlosnim uvjetima i na taj način mijenjati svoj "ritam" života čime se remeti prirodna ravnoteža. Postavljanjem eko rasvjetnih tijela utjecaj na okoliš može se znatno smanjiti. Takva rasvjeta je i znatno manji potrošač električne struje !
cdsa Za više informacija o svjetlosnom zagađenju posjetite :
http://www.astro.hr/lp_cdsa/
http://www.lightpollution.org/
http://cdsa.blog.hr/

Tako sam i ja tijekom godina promatranja noćnog neba  i "bježanja" od svjetlosnog zagađenja sakupio nešto slika o toj problematici:

lp3
sjajna mrlja u sredini je Otočac .. Učinak svjetlosnog zagadjenja je očit: nebo nije više plavo-crno boje nego je žuto-narančasto - Na slici se još vidi i jupiter (debeli svjetlsoni trag na desnoj strani slike) i vlak koji je eto prošao kroz kadar za vrijeme trajanja ekspozicije. Snimljeno iz Vrhovina(10tak km istočno od Otočca) 10/11.02.2002 sa Nikonom F601.

lp1lp2

na ove dvije slike prikazani su stupovi javne rasvjete koji se danas nalaze  u Otočcu i okolici.
 Na sljedećoj slici pogedajte njihov učinak na izgled noćnog neba:

lp4još jedan primjer onečišćenog neba !!


Sljedeće slike snimljene su u  blizini Vratnika ne Velebitu 29.03.2002 gdje svjetlosno zagađenje još uvijek nije doprlo. Korišteni su Nikon F601  i  Zenit (100 i 400 ASA film).
lp5lp6.

nebo je plave boje !!! Na obje slike se nalazi zviježđe Orion.

Iako je grad Senj u blizini nebo nad velebitom je joą uvijek prirodno.. no ipak  uskoro bi se i to moglo promjeniti:
 Evo dokle je tada (2002) doprlo svjetlosno zagadnje grada Senja:

lp8

donja polovica slika je svjetlosno "onečišćena" dok je gornja polovica još uvijek prirodana !!

 Nadajmo se da će tako i ostati !!!


[06032005]

Ali nažalost tako nije ostalo !!
Tokom 2004 godine izgradjen je autoput Zagreb-Split koji jednim svojim velikim dijelom prolazi kroz Liku pa tako i kroz Gacku dolinu. Izgradnji su mnogi izlazi, odmorišta, tuneli, itd. sa pripadajućom infrastrukturom koja naravno uključuje i rasvjetna tijela. Naravno da autoput donosi mnoge dobre stvari za područija kroz koja prolazi i naravno da je potrebna odredjena osvjetljenost takve prometmnice ali postavlja se pitanje količine i vrste rasvjetnih tijela uz te objekte.

Na sljedećim fotografijama koje sam snimo na putu prema Otočcu vidjet će te neke primjere izvedbe te rasvjete i njihov utjecaj na noćno nebo pa prosudite sami..

lp9 lp10

jedno tipično odmorište.. naziva Brloška Dubrava.. uz pojačanu osvjetljnost samog autoputa i odmorište puno nezaostaje.. kao što možete vidjeti po grozdovima reflektora na stupovima uz odmorište.. ali ni to nije dosta nego se osvetljenje joą dodatno pojačava sa obližnjim "standardnim autoputskim" rasvjetnim stupom ..


lp11 ..."standardni autoputski" rasvjetni stup ..krupni plan..

lp12 ..."standardni odmorišni-izlazni" rasvjetni stup ..
tako da vam se stvori pravi noćni ugodjaj ako vam se kojim slučajem prispava za volanom.. ne razumijem čemu toliki broj reflektora.
ja sam eto imao sreće kad sam ovo snimao pa sam uspio uhvatiti i avion u prolazu [klikni za veću sliku]..


lp13
noćni izgled izlaza Kompolje... izbrojao sam oko 15-tak standardnih odmorišno-izlaznih rasvjetnih stupova sa vrlobogatim urodom "reflektorskih" grozdova--čemu toliki broj ??

lp14
niti bjeg iza obližnjeg brda (2-3 km) ne pomaže.. i dalje se vidi narandžasti bljesak..
-.- pokusao sam i dalje pobjeci do moje vikendice (cca nekih 10-tak km zracne linije) ali i tamo je jos uvijek vidljiv bljesak Izlaza i odmorišta ..

30.09.2018 10:51 ©Mladen
Valid CSS!Valid HTML 4.01 Transitional